Takže dost řečí a pus'tme se do toho.

Na trhu se dnes dělí fotoaparáty na dvě základní skupiny, digitální zrcadlovky a tzv. digitální kompakty.

Jaký je mezi nimi zásadní rozdíl?

        Digitální zrcadlovky, jak název napovídá obsahují ve svém těle zrcadlo. Jde o fotoaparáty vycházející ze starých dobrých Klasických zrcadlovek, kde byl pouze film nahrazen digitálním CCD nebo CMOS snímačem. Světlo procházející objektivem je přenášeno zrcadlem na optický hranol a odtud do hledáčku, takže vidíme skutečný obraz, tedy obraz tak, jak jej vidí náš objektiv. Zrcadlovky mají výměnné objektivy, které se rozdělují do tří skupin podle ohniskové vzdálenosti. Širokoúhlé objektivy vhodné pro fotografování krajin mají zpravidla pro digitální zrcadlovky rozsah 8-22mm. Univerzální objektivy, vhodné jak pro krajiny, street foto, tak i pro fotografování portrétů. Ohniska těchto nejpoužívanějších objektivů se pohybují v rozmezí 17-80mm. Teleobjektivy jsou skupinou objektivů s dlouhým ohniskem, které jsou vhodné pro fotografování portrétů při použití ohniska cca 100mm, pro focení zvířat ve volné přírodě (200-400mm), halových sportů a dalších. tento objektiv se chová jako dalekohled a dovoluje fotografovat i velmi vzdálené předměty. 

       Nebudu zde zabíhat do větších podrobností, to necháme na další díl seriálu a vrátíme se k samotné zrcadlovce.

Krom zmíněné výhody výměnných objektivů a skutečného zobrazení je hlavní předností možnost nastavení všech funkcí manuálně. Můžete kontrolovat clonu, čas závěrky hloubku ostrosti a spoustu dalšího. Bezespornou výhodou je i rychlost pořízení snímků. Dnes je běžná rychlost zrcadlovek 3-10 snímků za sekundu, takže není problém zachytit například ptáka v letu, jedoucí automobil a další. S tímto souvisí i vysoká rychlost ostření. Nevýhodou je vyšší cena, zvláště při použití kvalitnějších objektivů, vyšší hmotnost a samozřjmě i určité nutné znalosti k jejich ovládání. Odměnou je však možnost kreativně využít všechny možnosti fotoaparátu a dosáhnout opravdu kvalitních snímků.

      Digitální kompakty jsou oproti zrcadlovkám bez zrcadla, obraz se získává přímo z informace na čipu(snímači) a je přenášen na display nebo do tzv. EVF hledáčku, což je ve skutečnosti mini display umístěný před okulárem. Dělí se na malé lehké (takové ty placaté) a tzv. pokročilé, připomínající trochu tvarem zrcadlovky. Mají vestavěný objektiv, který nelze měnit. rozsah bývá od širokoúhlého až po teleobjektiv. U nových nejmodernějších kompaktů lze objektivy měnit, ale připadá mi to pouze jako velmi povedený tah výrobců na peněženky fotografů. Nebo't se jedná o poměrně drahé řešení, které vám neumožní o nic lepší využití než u běžných kompaktů. Jde jen o pocit, že můžete měnit objektivy a zasahovat tak do vybavenosti a přizpůsobení fotoaparátu.  Takže shrnu podstatné,  výhody jsou váha přístroje, jednoduché ovládání,kompaktnost,  nízká pořizovací cena až na výjimky viz výše. Nevýhody, pomalejší ostření, u některých kompaktů není možný zásah do manuálního ovládání. Pokud ano, vždy přes menu, což je zdlouhavé.

      No o tom také v příštím díle, takže k hlavní otázce jaký aparát pořídit?

      Toto rozhodnutí záleží na několika věcech. Je potřeba se pořádně zamyslet nad tím, jakým způsobem a pro jaké účely budu aparát používat. Pokud budu občas fotit rodinu, výlety, dovolené, akce s přáteli a podobně, budu upřednostńovat kompaktnost, váhu, jednoduchost ovládání, takže zvolím klidně některý ze sofistikovaných kompaktů.

     Pokud se budu chtít fotografií více zabývat, budu chtít fotit fotografie více kreativně, fotit například makro, přírodu, portréty a jiné.  Focení pro mně nebude jen doplńkem, ale koníčkem, zálibou Bude pro mně bezesporu vhodnou volbou digitální zrcadlovka.

Doufám, že vám tento příspěvek aspoń trochu pomohl. Dobré světlo  a pěkný nadcházející víkend.